En liten historie om retten
Jeg oppdaget bananblomst ganske tilfeldig under en handletur i en internasjonal matbutikk. Den lå der i hermetisk form og så egentlig ganske anonym ut – men da jeg googlet litt og så at mange brukte den som erstatning for fisk, ble jeg nysgjerrig. Etter flere forsøk på kjøkkenet ble denne oppskriften på “fiskekaker” en fast favoritt. Den har alt jeg elsker – sprø skorpe, saftig kjerne, masse smak og null fisk. Nå lager jeg dem både til middag hjemme og som småretter når jeg får gjester, og alle spør alltid: “Er det virkelig ikke fisk i disse?”
Næringsinnhold og vitaminer
Ingrediens | Vitaminer og mineraler | Fett (g) | Sukker (g) | Proteiner (g) |
---|---|---|---|---|
Bananblomst | C, E, kalium, fiber | 0.5 | 1.0 | 1.3 |
Gulrot | A, K, betakaroten | 0.2 | 4.7 | 0.6 |
Potet | C, B6, kalium | 0.1 | 0.9 | 1.9 |
Havregryn | Jern, magnesium, B1 | 6.9 | 1.0 | 13.5 |
Nori (tang) | Jod, B12, kalsium | 0.5 | 0.1 | 1.2 |
Smak og tekstur
Disse kakene har en skikkelig deilig balanse av smak – du kjenner den milde sitronen, det lille hintet av røkt paprika og den umamien som kommer fra nori og soyasaus. Bananblomsten flaker seg nesten som fisk, og sammen med gulrot og potet får du en god, saftig kjerne. Når kakene stekes, får de en sprø og gyllen overflate som knaser akkurat passe. Aromaen er varm og innbydende – jeg får alltid vann i munnen når de steker. Smaken er ren, mild og perfekt tilpasset både store og små ganer. De passer like godt i burgerbrød som på en tallerken med poteter.
Min erfaring, tips og minner
Jeg lager disse når jeg har lyst på noe hjemmelaget, sunt og mettende, men uten å bruke timer på kjøkkenet. Barna mine elsker dem – spesielt når jeg serverer dem med vegansk remulade og kokte poteter. Jeg pleier å lage dobbel porsjon og fryse ned noen, så har jeg alltid noe klart i en travel hverdag. Et tips fra meg er å ikke være redd for krydder! Litt ekstra dill eller sitronskall kan gjøre stor forskjell. Og vil du gjøre dem ekstra sprø, kan du rulle dem i panko før steking. Disse kakene minner meg om sommerkvelder med lukten av nystekt mat og lyse netter.
Tilbehør jeg liker å servere til
Tilbehør | Hvorfor det passer godt |
---|---|
Kokte poteter med dill | Klassisk og trygt – løfter kakene |
Vegansk remulade | Kremet og syrlig – gir balanse til smaken |
Agurksalat | Frisk og lett, gir crunch og syre |
Stekt rosenkål | Smakfullt og grønt – et sunt supplement |
Grove burgerbrød | Gjør dem til raske fiskeburgere uten fisk |

INGREDIENSER:
- Grunnbase:
- 1 boks bananblomst i vann (ca. 250 g drenert)
- 1 liten kokt potet (ca. 100 g), most
- 1 gulrot, revet (ca. 80 g)
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- 2 ss sitronsaft
- 1 ss soyasaus (gjerne lavnatrium)
- 1 ark nori (tang), finhakket eller smuldret
- ½ ts røkt paprika
- 1 ss hakket frisk dill (eller tørket)
- Bindemiddel og panering:
- 1,5 dl lettkokte havregryn (finmalt eller hele)
- 1–2 ss kikertmel eller potetmel
- Salt og pepper etter smak
- Olje til steking (evt. bakepapir ved ovnssteking)
STEG FOR STEG:
Forbered bananblomsten: Skyll og press ut vannet fra bananblomsten. Riv den i strimler med fingrene eller grovhakk den med kniv.
Lag farsen: Bland bananblomst, potet, gulrot, hvitløk, sitronsaft, soyasaus, nori, paprika og dill i en stor bolle. Tilsett havregryn og kikertmel og rør godt sammen til en jevn og formbar farse.
La hvile: Dekk bollen og sett i kjøleskap i 10–15 minutter så blandingen setter seg.
Form kakene: Del farsen i 8 like deler og form til små kaker. Juster med mer havregryn om massen er for fuktig.
Steking: Varm litt olje i en non-stick stekepanne og stek kakene 3–4 minutter på hver side til de er gylne og sprø. Alternativt, stek i ovn på 200 °C i 20 minutter, snu halvveis.
Servering: Server varme med ønsket tilbehør. De er også gode kalde i wraps eller som niste!
Kommentarer