Havrepannekaker med bær og honning

En liten historie bak oppskriften

Pannekaker har alltid hatt en spesiell plass i hjertet mitt. De minner meg om lange helgefrokoster, barndommens søndager og kosen rundt kjøkkenbordet. Opprinnelig kommer pannekaker fra middelalderen, hvor de ble laget med enkle ingredienser som melk, mel og egg. De har utviklet seg gjennom tidene, og i dag finnes det utallige varianter – fra tynne crêpes til luftige amerikanske pannekaker. Min versjon, laget med havremel, ble til da jeg ønsket et sunnere alternativ som fortsatt smakte fantastisk. Havrepannekaker har blitt utrolig populære fordi de gir en deilig metthetsfølelse, samtidig som de er lette og næringsrike.


Næringsinnhold per porsjon

IngrediensKalorierProtein (g)Fett (g)Karbohydrater (g)Sukker (g)Vitaminer og mineraler
Havremel (2 dl)150 kcal5 g3 g25 g0 gB-vitaminer, jern, magnesium
Banan (1 stk)105 kcal1 g0 g27 g14 gKalium, vitamin C, fiber
Egg (2 stk)140 kcal12 g10 g1 g0 gVitamin D, B12, selen
Mandelmelk (1 dl)30 kcal1 g2 g1 g0 gVitamin E, kalsium
Honning (1 ss)64 kcal0 g0 g17 g17 gAntioksidanter, sporstoffer
Kokosolje (1 ss)120 kcal0 g14 g0 g0 gMiddels kjedede fettsyrer
Friske bær (1 dl)30 kcal1 g0 g7 g5 gVitamin C, antioksidanter
Gresk yoghurt (1 ss)15 kcal1 g0,5 g1 g1 gProbiotika, kalsium

Smak og tekstur

Disse havrepannekakene er små, luftige og saftige, samtidig som de får en lett sprø kant når de stekes i kokosolje. Den naturlige sødmen fra bananen gir en mild og behagelig smak, mens en anelse vanilje og kanel tilfører en lun krydret aroma. Når du tar en bit, kjenner du en myk og lett struktur som smelter på tungen, med små lommer av luftighet som gir dem en deilig letthet. De har ikke den samme tyngden som tradisjonelle pannekaker med hvetemel, men gir likevel en solid metthetsfølelse takket være havremelet. Sammen med friske bær, yoghurt og honning skaper de en perfekt balanse mellom sødme, syrlighet og kremet tekstur.


Mine minner, erfaring og tips

Jeg elsker å lage disse pannekakene, spesielt når jeg har lyst på noe koselig, men samtidig sunt. De minner meg om morgener hvor jeg står på kjøkkenet med en kopp kaffe, ser ut av vinduet og nyter stillheten før dagen starter. Første gangen jeg lagde dem var jeg skeptisk – ville de virkelig bli like gode uten hvetemel? Svaret var et rungende JA! De ble enda bedre.

Tips: Hvis du vil gjøre dem ekstra proteinrike, kan du tilsette en skje cottage cheese eller et egg til. Vil du ha en mer crunchy opplevelse, prøv å strø over hakkede mandler eller valnøtter. Noen ganger bytter jeg ut bananen med eplemos for en friskere smak. Og et lite hemmelig triks? Litt sitronskall i røren gir en deilig friskhet som løfter hele smaken!


Passende tilbehør

TilbehørSmak & teksturHvorfor passer det?
Friske bærSøtt, syrlig, saftigGir friskhet og naturlig sødme
Gresk yoghurtKremet, mildt syrligSkaper en balansert kontrast
Honning/lønnesirupSøtt, flytendeGir naturlig sødme og glans
Hakkede nøtterSprøtt, nøtteaktigGir crunch og mer metthet
KaneldryssVarm, krydretFremhever smaken i pannekakene
Chiafrø eller linfrøSprø, småGir ekstra næring og fiber
Mørk sjokoladebiterBitter-søt, smelterEn liten luksus uten for mye sukker

  

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 250 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Pannekaker:
  • 2 dl havremel
  • 1 moden banan
  • 2 egg
  • 1 dl mandelmelk
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljepulver
  • ½ ts kanel
  • 1 klype salt
  • 1 ss honning eller lønnesirup
  • Til steking:
  • 1 ss kokosolje
  • Topping:
  • Friske bær (jordbær, blåbær, bringebær)
  • 1 ss honning eller lønnesirup
  • 1 ss gresk yoghurt

STEG FOR STEG:

  • Lag røren
    Mos bananen med en gaffel i en bolle til den blir glatt. Tilsett egg, mandelmelk og honning, og visp sammen til en jevn blanding.

  • Bland de tørre ingrediensene
    I en annen bolle, bland havremel, bakepulver, vaniljepulver, kanel og en klype salt.

  • Kombiner røren
    Hell de våte ingrediensene over i de tørre og rør forsiktig til en jevn røre. La den hvile i 5 minutter slik at havremelet trekker til seg væske.

  • Stek pannekakene
    Varm en stekepanne på middels varme og smelt kokosolje. Hell små pannekaker i pannen (ca. 8 cm i diameter). Stek i 2–3 minutter på hver side til de er gyllenbrune og gjennomstekte.

  • Servering
    Stable pannekakene på en tallerken, topp med friske bær, en klatt gresk yoghurt og en liten drizzle honning. Nyt!

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment