Historien bak oppskriften

Denne vegetarbollen har jeg laget med inspirasjon fra reiser til Middelhavet. Her bruker de alltid ferske råvarer og aromatiske krydder i sine retter. Jeg ønsket å skape en enkel, sunn og fargerik rett som passer til hverdag og fest. Kombinasjonen av quinoa, grønnsaker og tahinidressing gir både smak og næring. Familien min elsker denne retten, og den er lett å tilpasse med ingredienser som er tilgjengelige i sesongen. Nå er den en fast del av menyen hjemme hos oss.


Næringsstoffer og vitaminer

IngrediensKalorierFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)Vitaminer/mineraler
Quinoa2203.538Magnesium, fosfor
Søtpotet1000.262A-vitamin, kalium
Rødkål40041.5C-vitamin, K-vitamin
Cherrytomater40051.5A-vitamin, C-vitamin
Tahini9080.53Jern, kalsium
Gresskarkjerner1701516E-vitamin, magnesium

Smak og tekstur

Jeg elsker hvor godt denne retten balanserer ulike smaker og teksturer. Quinoaen er luftig og mild, mens søtpotetene tilfører en naturlig sødme og mykhet. Den sprø rødkålen og de saftige cherrytomatene gir en frisk kontrast til de ovnsbakte grønnsakene. Tahinidressingen tilfører en kremet fylde med en deilig nøtteaktig smak, mens sitronsaften i dressingen gir et friskt løft. De ristede gresskarkjernene gir en tilfredsstillende crunch og et nøtteaktig preg som virkelig hever retten. Det er en rett som både ser vakker ut og smaker fantastisk.


Min erfaring, tips og minner

Denne retten har blitt en av mine go-to oppskrifter når jeg vil ha noe sunt, men smakfullt. Jeg pleier å lage den med sesongens grønnsaker, og det gjør den både variert og spennende. Jeg husker spesielt en gang jeg serverte denne bollen på en piknik, og alle var imponerte over hvor fargerik og mettende den var. Mitt beste tips er å riste gresskarkjernene forsiktig for å få frem den nøtteaktige smaken. Dressingen kan også tilpasses – legg til litt chili for en sterkere smak, eller mer sitron for ekstra friskhet.


Tilbehør

TilbehørBeskrivelse
Grovt brødPerfekt for å dyppe i tahinidressingen
Grønn salatLett og frisk ved siden av
HummusGir ekstra protein og smak
Ovnsbakte rotgrønnsakerKomplementerer søtpoteten godt
FullkornsrisEt mettende alternativ til quinoa

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 400 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Base:
  • 2 dl quinoa
  • 4 dl vann
  • 1/2 ts salt
  • Grønnsaker:
  • 200 g søtpotet, i terninger
  • 1 ss olivenolje
  • 1/2 ts paprikapulver
  • 1/4 ts spisskummen
  • 100 g rødkål, finsnittet
  • 100 g cherrytomater, delt i to
  • 1/2 agurk, i skiver
  • Dressing:
  • 3 ss tahini
  • Saften fra 1/2 sitron
  • 1 ss olivenolje
  • 1 hvitløksfedd, finhakket
  • 2–3 ss vann (for å justere konsistensen)
  • Salt og pepper etter smak
  • Topping:
  • 30 g ristede gresskarkjerner

STEG FOR STEG:

  • Forbered quinoaen ved å skylle den under kaldt vann. Kok opp vann med salt, tilsett quinoa og la det småkoke i ca. 15 minutter. La den hvile med lokk i 5 minutter.
  • Forvarm ovnen til 200 °C. Legg søtpotetterningene på et bakebrett, drypp over olivenolje og krydre med paprikapulver og spisskummen. Bak i ovnen i 20 minutter til de er møre og gylne.
  • Snitt rødkålen fint, del cherrytomatene og skjær agurken i skiver. Sett til side.
  • Lag dressingen ved å blande tahini, sitronsaft, olivenolje, finhakket hvitløk og vann til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.
  • Rist gresskarkjernene i en tørr panne til de er gylne.
  • Monter retten ved å legge quinoaen som base i en stor bolle. Topp med søtpotet, rødkål, tomater og agurk. Drypp over tahinidressingen og dryss med ristede gresskarkjerner. Server umiddelbart.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment