Historie

Paella er en tradisjonell spansk rett som opprinnelig kommer fra Valencia. Selv om den klassiske versjonen ofte inneholder sjømat eller kjøtt, har den vegetariske varianten blitt populær blant de som ønsker en plantebasert, sunn og smakfull rett. Den fargerike blandingen av grønnsaker, ris og aromatiske krydder som safran gjør retten til en fryd både for øyne og gane. Den vegetariske paellaen kombinerer tradisjon med en frisk, moderne vri, og er perfekt for både hverdagsmåltider og festlige anledninger.


Næringstabell

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
ArboriorisB1, B3, jern0.30.12.5
PaprikaC, A, B60.23.90.9
ErterK, C, folat0.42.63.6
TomaterC, A, K0.22.51.0
ArtisjokkerC, K, magnesium0.31.22.0
SafranA, B20.10.00.1
Grønne bønnerC, K, folat0.11.21.8

Smak og tekstur

Vegetarisk paella er en perfekt kombinasjon av smak og tekstur. Den rike safranbouillongen gir risen en gyllen farge og en subtil krydret smak. Grønnsakene tilfører både sødme og friskhet, mens artisjokkhjertene gir et hint av syrlighet. Risen blir kokt til den er lett seig, med et deilig sprøtt lag i bunnen kjent som “socarrat”. Dette er en rett som både smelter i munnen og pirrer smaksløkene.


Min erfaring og tips

Jeg elsker å lage vegetarisk paella når jeg har venner på besøk. Den ser imponerende ut, men er overraskende enkel å lage. Jeg husker første gang jeg prøvde det i Spania – jeg ble forelsket i den intense smaken av safran. Et tips er å bruke en stor, vid panne og ikke røre risen for mye, så du får det sprø laget i bunnen. Jeg liker også å tilsette en skvett hvitvin i kraften for en ekstra dimensjon i smaken.


Tilbehørstabell

TilbehørBeskrivelse
AioliEn kremet hvitløkssaus som passer perfekt
Brød med olivenoljePerfekt til å suge opp de deilige smakene
Grillet aspargesEn sprø kontrast til den myke risen
Frisk salatLett og frisk for å balansere retten
SitronskiverGir et syrlig løft til retten

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 350 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grunnlag:
  • 2 ss olivenolje
  • 1 løk, finhakket
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ts røkt paprika
  • 1 ts gurkemeie
  • 1/4 ts safrantråder, bløtlagt i 2 ss varmt vann
  • Hovedingredienser:
  • 300 g paellaris (eller arborio-ris)
  • 1 liter grønnsaksbuljong
  • 1 boks (400 g) hakkede tomater
  • 1 rød paprika, strimlet
  • 1 gul paprika, strimlet
  • 100 g grønne bønner, delt i to
  • 100 g erter (friske eller frosne)
  • 1 sitron, skåret i båter
  • Topping:
  • Fersk persille, hakket
  • Ekstra olivenolje til servering

STEG FOR STEG:

  • Forbered basis:
    1. Varm olivenolje i en stor paellapanne eller stekepanne.
    2. Tilsett løk og stek til den er myk og gylden, ca. 5 minutter.
    3. Tilsett hvitløk, røkt paprika og gurkemeie. Stek i 1 minutt til krydderne frigjør aroma.
  • Lag risblandingen:
    1. Rør inn risen slik at den dekkes av krydderblandingen.
    2. Tilsett safranvannet og hakkede tomater, rør godt.
    3. Hell i grønnsaksbuljongen og kok opp.
  • Tilsett grønnsaker:
    1. Reduser varmen til lav og fordel paprika, grønne bønner og erter jevnt over risen.
    2. Ikke rør i paellaen mens den koker – dette skaper en sprø bunn, kjent som socarrat.
    3. La småkoke i 20–25 minutter, til væsken er absorbert og risen er mør.
  • Fullfør retten:
    1. Fjern pannen fra varmen og dekk til med et lokk eller aluminiumsfolie.
    2. La paellaen hvile i 5 minutter før servering.
  • Servering:
    1. Topp paellaen med hakket persille og en skvett olivenolje.
    2. Server med sitronbåter på siden for ekstra friskhet.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment