Historien bak retten

Jeg oppdaget zucchininudler første gang på en ferietur til Italia, hvor en liten familiedrevet vegetarrestaurant serverte dem i en mild basilikumsaus. Jeg ble helt betatt! Da jeg kom hjem, eksperimenterte jeg på mitt eget kjøkken. Resultatet ble en lett, grønn grønnsaksspaghetti som gir den deilige “pasta-følelsen”, men uten tungheten. Nå lager jeg det ofte – spesielt på varme dager når jeg vil spise noe friskt og fargerikt, men samtidig mette familien med sunne grønnsaker. Det har blitt en fast del av hverdagsmenyen hjemme hos oss.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
ZucchiniC, A, B6, mangan0.31.71.4
PaprikaC, E, A, folat0.44.01.0
TomatC, K, kalium, lykopen0.22.60.9
LøkC, B6, antioksidanter0.11.20.3
PinjekjernerE, sink, magnesium14.01.53.8

Smak og tekstur

Denne retten smaker friskt, lett og aromatisk. Zucchininudlene gir en mild, nøytral base med en lett tyggemotstand – akkurat nok til at det minner om al dente pasta. Når de blander seg med saftige, stekte tomater og søt paprika, får du en vakker balanse mellom sødme og friskhet. Urtesausen binder det hele sammen med myke, grønne smaker, mens de ristede pinjekjernene på toppen gir den lille luksuriøse krønsjen jeg elsker. Alt føles balansert og mettende, men likevel lett og sunt.


Min erfaring, tips og minner

Jeg har brukt denne retten både som hovedrett og som tilbehør til grillet kylling eller fisk. Det som er så herlig er at jeg kan variere med gulrot- eller agurkenudler hvis jeg ikke har squash i hus. Noen ganger blander jeg inn litt fetaost eller linser for ekstra protein. Barna liker den best med en liten dæsj rømme på toppen. Et lite tips fra meg: bruk alltid ferske urter – det løfter smaken enormt. Og rist pinjekjernene i tørr panne, det gjør hele forskjellen!


Tilbehør jeg ofte serverer til

TilbehørHvorfor det passer
Fetaost eller vegansk ostGir salt balanse til den milde squashen
Grillet kyllingProteinrikt og lett tilbehør
QuinoasalatGir mer fiber og gjør retten mer mettende
Grove hvitløksbrødPerfekt til å få med siste rest av sausen
Hummus med krydderGir ekstra kremet element og protein

 

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 210 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grønnsaksspaghetti:
  • 2 små zucchini (ca. 400 g), spiraliserte
  • 1 rød paprika, i strimler
  • 1 gul paprika, i strimler
  • 1 liten rødløk, i tynne skiver
  • 2 tomater, grovhakket
  • 1 ss olivenolje
  • 1 fedd hvitløk, finrevet
  • 1 ts sitronsaft
  • Salt og pepper etter smak
  • Urtesaus:
  • 1 håndfull fersk basilikum
  • 1 håndfull persille
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ss vann
  • 1 ts dijonsennep
  • ½ hvitløksfedd
  • 1 ss sitronsaft
  • Salt etter smak
  • Topping:
  • 1 ss ristede pinjekjerner
  • Ekstra urter eller spirer

STEG FOR STEG:

  • Forbered grønnsakene: Vask og spiraliser zucchini. Skjær paprika, løk og tomat i ønsket størrelse.

  • Stek grønnsakene: Varm 1 ss olivenolje i en stor panne. Tilsett løk og paprika, og fres i 3–4 minutter. Tilsett tomater og hvitløk, og stek videre i 2 minutter til alt er lett møre.

  • Lag urtesausen: Ha alle ingrediensene til urtesausen i en blender eller bruk stavmikser. Kjør til en jevn, kremet konsistens. Smak til med salt og sitronsaft.

  • Vend sammen: Ta pannen av varmen. Vend inn zucchininudler og urtesausen. Bland godt, og smak til med salt, pepper og litt ekstra sitron.

  • Servering: Fordel på tallerkener. Dryss over ristede pinjekjerner og friske urter. Server umiddelbart mens det fortsatt er lunkent.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment