Biff Wellington er en av de mest elegante kjøttrettene jeg vet om. Den har sin opprinnelse fra det britiske kjøkkenet og er oppkalt etter Arthur Wellesley, hertugen av Wellington. Retten ble raskt kjent for sin luksuriøse kombinasjon av mør oksefilet, smakfull soppduxelles og gyllen butterdeig. Den har blitt en klassiker på eksklusive middager og spesielle anledninger, og for meg er den perfekt når jeg vil imponere på Valentinsdagen.

Det som gjør denne retten så spesiell, er hvordan de ulike teksturene og smakene smelter sammen. Den sprø deigen, den saftige biffen og den aromatiske soppfyllet skaper en smaksopplevelse man sent glemmer.


Næringsinnhold per porsjon

NæringMengdeViktige vitaminer
Kalorier450 kcalVitamin B12, D, E
Protein40 gJern, magnesium
Fett22 gSunt fett fra olivenolje
Karbohydrater30 gFiber fra fullkornsbutterdeig
Sukker2 gNaturlige sukkerarter fra grønnsaker

Smak og tekstur

Biff Wellington har en dybde i smaken som få andre retter kan måle seg med. Når jeg skjærer gjennom den gylne butterdeigen, hører jeg den sprø lyden før kniven glir gjennom det møre kjøttet. Soppen, som er stekt til en intens duxelles, gir en fyldig umamismak som gjør hver bit balansert og smakfull.

De ulike lagene utfyller hverandre på en perfekt måte. Butterdeigen gir en lett smøraktig sprøhet, mens spekeskinke eller kalkunbacon tilfører en lett salt touch. Kjøttet holder seg saftig og smakfullt takket være innpakningen, og med en god rødvinssaus blir det hele komplett.


Min erfaring og personlige tips

Jeg elsker å lage Biff Wellington, spesielt når jeg vil gjøre en middag ekstra spesiell. Første gang jeg laget den, var jeg nervøs for om kjøttet ville bli perfekt stekt, men med et steketermometer og litt tålmodighet ble resultatet akkurat slik jeg ønsket.

Et godt tips er å la kjøttet hvile både før og etter steking. Det gir en jevnere tilberedning og saftigere resultat. Jeg liker også å bruke fullkornsbutterdeig for en sunnere variant, og noen ganger tilsetter jeg litt karamellisert løk i soppduxelles for ekstra sødme og dybde.


Tilbehør som passer til Biff Wellington

TilbehørSmakskombinasjon
RødvinssausGir en dyp og fyldig smak
Ovnsbakte grønnsakerBalanserer retten med sødme og sprøhet
Potetmos med sellerirotGir en kremet, lett syrlig kontrast
Grillet aspargesFrisker opp og tilfører en lett crunch
Et glass rødvinKomplementerer de rike smakene

  

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment