Historien bak retten

Spinatpai med feta er en deilig og næringsrik rett inspirert av middelhavskjøkkenet. Den kombinerer den milde smaken av spinat med den salte, kremete fylden fra fetaost. Denne paien er perfekt som en lunsj, middag eller som del av et tapasbord. Jeg elsker spinatpai med feta for dens balanse mellom kremet fyll og sprø paibunn.


Næringsinnhold og Vitaminer

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Spinat (200 g)Vitamin A, C, Jern0.512
Fetaost (150 g)Kalsium, Vitamin B12200.510
Egg (3 stk)B12, Jern, Protein15021
Melk (1 dl)Kalsium, Vitamin D3.553.5
Paibunn (250 g)B-vitaminer2025
Hvitløk (1 fedd)Vitamin C, Mangan0.100
Muskat (1 ts)Antioksidanter000

Smak og Tekstur

Spinatpai med feta byr på en deilig kontrast mellom den sprø og smøraktige paibunnen og det kremete fyllet av spinat og feta. Den milde spinatsmaken utfylles perfekt av fetaostens salthet og hintet av muskat. Jeg elsker hvordan denne retten føles fyldig, men samtidig lett og balansert.


Mine Erfaringer og Tips

Jeg lager spinatpai når jeg vil ha en smakfull og lettlaget rett som også ser imponerende ut. En gang tilsatte jeg soltørkede tomater – det ga en nydelig syrlighet. Mitt beste tips er å forsteke paibunnen for å sikre at den holder seg sprø, selv under fyllet.


Forslag til Serveringsmåter

TilbehørBeskrivelse
Frisk salatLett og sprø kontrast
TzatzikiTilfører en frisk og kremet touch
Ristede nøtterGir ekstra tekstur og rikdom
OlivenEn klassisk middelhavsinspirert side
Et glass hvitvinPerfekt for å komplementere retten

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 6 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 250 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Til paibunnen:
  • 150 g fullkornsmel
  • 50 g hvetemel
  • 75 g kaldt smør, i terninger
  • 2–3 ss kaldt vann
  • 1/2 ts salt
  • Til fyllet:
  • 300 g fersk spinat (eller 200 g frossen, tint og presset for væske)
  • 1 ss olivenolje
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 150 g fetaost, smuldret
  • 3 egg
  • 1 dl gresk yoghurt (2 % fett eller magrere)
  • 1/2 dl melk (valgfritt)
  • 1/2 ts revet muskatnøtt
  • 1/2 ts salt
  • 1/4 ts pepper
  • Til pynt:
  • Hakket fersk dill eller persille

STEG FOR STEG:

  • Lag paibunnen:

    • I en bolle, bland fullkornsmel, hvetemel og salt. Smuldre inn smøret med fingrene til blandingen ligner grovt brødsmuler. Tilsett kaldt vann, én spiseskje om gangen, til deigen samler seg. Pakk inn i plastfolie og la hvile i kjøleskapet i 30 minutter.
  • Forbered spinatfyllet:

    • Varm olivenolje i en panne og fres hvitløk til den dufter. Tilsett spinaten og stek til den er myk. Krydre med litt salt og pepper. La spinaten avkjøles litt.
  • Lag eggeblandingen:

    • I en bolle, visp sammen egg, gresk yoghurt, melk (hvis ønskelig), muskatnøtt, salt og pepper.
  • Monter paien:

    • Forvarm ovnen til 180 °C. Kjevle ut deigen og legg den i en smurt paiform (ca. 24 cm i diameter). Prikk bunnen med en gaffel og forstek i 10 minutter.
    • Fordel spinaten jevnt i bunnen av formen. Dryss over fetaosten og hell over eggeblandingen.
  • Stek paien:

    • Stek paien i ovnen i 30–35 minutter, eller til fyllet er stivnet og overflaten er gyllen.
  • Servering:

    • La paien avkjøles litt før servering. Pynt med dill eller persille og server med en grønn salat på siden.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment